Wat zijn de beste skeelers? – Koopadvies skeelers en skates

Wat zijn nou de beste skeelers? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen, vooral als ze voor de eerste keer skeelers of skates gaan kopen. Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde, daarom help ik je hieronder graag op weg wat de beste skeelers zijn om te kopen.

Prijsklassen skeelers

Skeelers kun je grofweg indelen in 3 prijsklassen:

  • budget: € 50 tot € 100
  • midden: € 175 tot € 300
  • duur: meer dan € 300

Het valt je misschien op dat ik skeelers tussen € 100 en € 175 buiten beschouwing laat. Die skeelers acht ik te duur om tot de instapcategorie te horen. Wil je skeelers in de middencategorie kopen, dan is het echt de moeite waard een paar tientjes meer uit te geven. Skeelers boven de € 175 hebben een stuk betere prijs-kwaliteit verhouding dan skeelers van bijvoorbeeld € 150 (uitzonderingen en aanbiedingen daargelaten).

Skeelers in de middencategorie: € 175 tot € 300

De beste skeelers voor de meeste mensen vind je in de middencategorie. Dat zijn skeelers tussen de € 175 en € 300. In deze categorie vind je veel skeelers van de merken Fila, Roces, Rollerblade, K2, Zandstra en Nijdam.

Eigenlijk kun je bijna geen miskoop doen in deze categorie. Al deze merken gebruiken goede materialen en besteden voldoende aandacht aan de pasvorm. De schoen zit comfortabel, de wielen van goede kwaliteit en de lagers laten je wielen soepel in de rondte draaien.

Persoonlijk ben ik het meest tevreden over de skeelers van K2. Die gaan jaren mee en de schoen blijft zo comfortabel als de dag waarop je de skeelers kocht.

De beste skeelers in de middencategorie vind je bij:

Budget skeelers: € 50 tot € 100

Beginnende skeelers willen niet altijd meteen veel geld uitgeven en dat is begrijpelijk. Goedkopere skeelers lijken dan aantrekkelijk, maar er zit wel een maar aan.

Goedkopere skeelers zitten vaak minder goed, waardoor je soms last kunt krijgen van zere voeten. Ook is het materiaal soms van mindere kwaliteit, waardoor je meer weerstand ervaart tijdens het skeeleren dan in de hogere categorieën. Meer weerstand betekent dat je harder moet werken om vooruit te komen.

Dat gezegd hebbende, zijn goedkopere skeelers wel een manier om te ontdekken of je skeeleren leuk vindt. Dan kun je later altijd nog een beter paar kopen. Valt het je tegen? Dan ben je ook niet al te veel geld kwijt.

Koop je skeelers in deze categorie, richt je dan op skeelers rond de € 75 met wielen gemaakt van polyurethaan. Dat zijn goede instapmodellen. De tientjes die je bespaart door niet de duurste skeelers in deze categorie te kopen, komen dan goed van pas als je later skeelers uit de middencategorie wilt kopen.

TIP: In plaats van skeelers in deze prijsklasse te kopen, vraag vrienden of familie of je skeelers kunt lenen. Het liefst skeelers uit de middencategorie, want als het skeeleren bevalt, vind je daar de beste skeelers voor jou.

De beste skeelers in de budget categorie vind je bij:

Dure skeelers: € 300 en meer

Het leidt geen twijfel dat de skeelers in deze categorie de echte topmodellen zijn. Skeelers van het wereldwijd gerenommeerde merk Powerslide vind je veel in deze categorie terug.

Vind je in de lagere prijscategorieën nagenoeg alleen skeelers met een hoge schoen, in het dure segment kun je ook kiezen uit skeelers met lage schoenen. Deze skeelers zijn ideaal om wedstrijden te rijden of wanneer je skeelert als schaatstraining.

Deze bieden minder ondersteuning, maar als ervaren skeeleraar heb je daar wellicht minder behoefte aan. Ook is het goed om te weten dat deze skeelers geen remblokje hebben. Maak je de overstap, zorg dat je dan andere remtechnieken onder de knie hebt.

Voor je skeelers in deze categorie koopt, raad ik je aan eerst ervaring op te doen met minder dure skeelers. Word je een fanatieke skeeleraar en wil je op snelheid lange afstanden skeeleren, dan vind je in de dure categorie de beste skeelers voor jou.

De beste skeelers in de topcategorie vind je bij:

Tot slot: Goedkoop, duurkoop

Je vindt soms ook skeelers onder de € 50. Hoewel er vast een uitzondering is, is het vaak een geval van goedkoop, duurkoop. Tenzij het gaat om speelgoed skates voor kinderen.

Goedkope skeelers zijn van dusdanig slechte kwaliteit, dat het je waarschijnlijk zal frustreren tijdens het skeeleren. De schoenen zijn vaak slap, bieden geen ondersteuning en de wielen zijn meestal van plastic dat snel slijt. Grote kans dat je deze na 1 keer skeeleren in de hoek gooit en geen zin hebt om nog een keer te skeeleren. Bedenk dan dat dat aan het materiaal ligt en niet aan de sport.

Investeer in een goed paar skeelers en je hebt daar de komende jaren veel plezier van!