Skeelerhelm

Het dragen van een skeelerhelm is altijd aan te raden. Een helm vangt de grootste klap op bij een valpartij en beschermt je hoofd. Ook als je al goed kunt skeeleren en niet of nauwelijks valt, is een helm geen overbodige luxe. Je kunt immers ook het slachtoffer worden van de onoplettendheid van andere verkeersdeelnemers. Een helm vangt de eerste klap op en maakt de kans op hersenletsel flink kleiner.

Waar moet je op letten bij het kopen van een skeelerhelm?

Een helm beschermt je pas echt goed, als die ook goed op je hoofd past en van de juiste kwaliteit is. Met onderstaande tips maak je eenvoudig de keuze voor de beste helm:

  • Zorg voor de juiste maat, zodat de helm goed op je hoofd past. Helmmaten zijn gebaseerd op de omtrek van je hoofd. Meet de omtrek van je hoofd met een meetlint, doe dit 2 á 3 centimeter boven je wenkbrauwen. Check in de maattabel welke maat helm bij jou past.
  • Koop je helm bij Nederlandse aanbieders als Bol.com, Onlineskateshop en Decathlon. Die helmen zijn getest (keurmerk EN 1078) en bieden ook daadwerkelijk bescherming, in tegenstelling tot goedkope helmen uit bijvoorbeeld China.
  • Zit je op de grens van twee maten? Kies dan voor de grotere helm. Die past goed en kun je met de bandjes stevig opzetten.
  • De beste helmen zijn helmen die uit één geheel bestaan. Dat betekent dat de binnenkant van de helm in de buiten is gegoten en niet gelijmd.
MaatCentimeter
S55 - 56 cm
M57 - 58 cm
L59 - 60 cm
XL61 - 62 cm

Naast bovenstaande tips, raad ik je ook aan om een open helm te kiezen voor skeeleren. Dan krijg je wat meer frisse lucht, wat het zeker bij warm weer en lange afstanden aangenamer maakt. Ga je skaten en stunts doen, kies dan wel voor een gesloten valhelm.

Populaire open helmen

dunlop skeelerhelm - maat s

Dunlop Skeelerhelm

€ 31,19 - Maat S

rogelli ferox skeelerhelm - maat l-xl

Rogelli Skeelerhelm

€ 39,95 - Maat L/XL

Soorten skeelerhelmen

Je kunt verschillende helmen kopen die geschikt zijn voor gebruik als skeelerhelm:

  • Valhelmen (zoals ook gebruikt door skaters en BMX’ers)
  • Open helmen (zoals ook gebruikt door wielrenners)

Valhelmen zien er wat robuuster uit, maar beide type helmen bieden je voldoende bescherming. Een voordeel van wielerhelmen is dat ze meer lucht doorlaten en je hoofd dus beter koelen. Aangezien je skeeleren vooral tijdens mooi weer doet, zijn wielerhelmen daarom zeer geschikt als skeelerhelm.
De meeste mensen ervaren de pasvorm van een wielerhelm prettiger, omdat je hoofd iets minder in de helm zit ‘opgesloten’. Bovendien is een wielerhelm ook beter te verstellen naar de grootte van je hoofd.

Helmplicht voor skeeleraars?

Hoewel een skeelerhelm aan te raden is, is deze niet verplicht als je zelf gaat skeeleren. Wil je echter aan georganiseerde skeeleractiviteiten meedoen, zoals skeelerlessen of skeelertochten en -wedstrijden, dan is het dragen van een helm bijna altijd verplicht.

Bij evenementen zijn er vaak veel mensen aanwezig en is de kansen op valpartijen groter. Vandaar dat organisatoren het dragen van een helm en andere bescherming verplichten voor deelname. Voor je eigen veiligheid en om mee te kunnen doen aan activiteiten, draag je het beste altijd een helm. Hoe goed je ook kunt skeeleren, een ander kan altijd iets doen waardoor jij valt. Maak dus de verstandige keuze en bestel een helm bij Bol.com, Decathlon of Onlineskateshop.

Skeeler gear kopen

Koop je nieuwe skeelers, wielen, overige onderdelen en accessoires bij één van deze winkels: