Pootje over leren op skeelers

Bochten zijn voor menig skeeleraar een remmend element tijdens het skeeleren. Pootje over door de bocht zorgt ervoor dat je zonder al te veel snelheid te verliezen de bochten door komt. Om pootje over op skeelers te leren, is het verstandig om dat in verschillende stappen te doen. Je leert zo stap voor stap de vaardigheden die aan pootje over op skeelers ten grondslag liggen. Onderstaande oefeningen zijn gebaseerd op het linksaf slaan in de bocht. Voor rechtsaf draai je links en rechts in de beschrijvingen om.

Bochten leren skeeleren in vier stappen

Met deze vier oefeningen lukt het je uiteindelijk om op skeelers ‘pootje over’ door de bochten te gaan. Maar ook de eerste oefeningen helpen al om makkelijker bochten te nemen.

 • In de berm
 • Oefenen op het rechte stuk
 • De bocht insturen
 • Pootje over

Oefening 1: In de berm

De eerste stap voor pootje over op skeelers is het oefenen om met je ene skeeler voorbij de andere te stappen. Dit doe je vanuit stilstand in de berm, je staat dan stabiel en kunt zorgeloos de overstap maken.

 • Ga in de berm staan en zorg voor voldoende ruimte naast je
 • Verplaats je gewicht op je linkerbeen
 • Ga naar links over je linkerbeen hangen
 • Stap met je rechter skeeler over je linker skeeler
 • Verplaats je gewicht naar je rechterbeen
 • Stap door met je linkerbeen door deze achter je rechterbeen langs weer naast je rechterbeen te plaatsen
 • Blijf met rechts en links door stappen om de techniek feilloos onder knie te krijgen

Doe het in het begin rustig, zodat je rustig de juiste beweging kunt maken. Probeer dan achter elkaar door te stappen zonder tussenpauzes, op snelheid in de bocht heb je die pauzes immers ook niet. Als dat is gelukt, kun je door met de volgende oefening.

Oefening 2: Oefenen op het rechte stuk

Voor je probeert om pootje over door de bocht te gaan, oefen je eerst op een recht stuk het eerste deel van de beweging: het kruisen van je skeelers. Maak wat vaart, zorg dat je goed diep zit en laat je uitrollen, verdeel je gewicht eerst over beide benen. Breng dan je gewicht naar je rechterbeen. Nu kun je je linker skeeler naar achteren brengen en achter je rechter skeeler sturen. Je blijft rechtdoor rollen. Oefen dit een aantal keer en probeer je linker skeeler zo ver mogelijk voorbij je rechter skeeler te sturen.

Oefening 3: De bocht insturen

De laatste oefening voor het echt pootje over de bocht door skeeleren. Oefen op een plein of andere plek waar je voldoende ruimte hebt om een (ruime) bocht te maken. Bij een bocht naar links probeer je in de bocht met je lichaam naar links te hangen. Breng je gewicht op je linkerbeen en stuur je rechter skeeler voor je linker skeeler langs, zonder je skeeler hierbij op te tillen. Bij het naar binnen hangen in de bocht, is het belangrijk om goed je heupen naar links te duwen.

Oefening 4: Écht pootje over

Nu ben je klaar om echt pootje over door de bocht te skeeleren. Dit doe je voor een groot deel zoals oefening 3. Bij een bocht naar links hang je met je lichaam zo ver mogelijk naar links en breng je je gewicht op je linkerbeen. Stap nu met je rechter skeeler over je linker skeeler. Ze vervolgens je linker skeeler weer naast je rechter skeeler. Dit is pootje over. De eerste keer zal één stap pootje over misschien al lastig genoeg zijn. Maar door veel te oefenen, kun je al snel meerdere stappen pootje over achter elkaar een bocht nemen.

Bij pootje over is het belangrijk om op twee dingen te letten: je houding en je afzet. Omdat het in eerste instantie een moeilijke manoeuvre is, ben je geneigd om rechtop te komen. Dit maakt het echter alleen maar lastiger. Hoe dieper je door je knieën buigt, hoe stabieler je op je skeelers staat en dus hoe makkelijker je pootje over kunt stappen.

Bij pootje over is het voor de meeste mensen niet moeilijk om met hun buitenste been af te zetten. De truc is om ook met je binnenste been af te zetten om zo geen snelheid te verliezen. Probeer dan ook goed je binnenste been naar buiten te strekken voor je deze van het wegdek optilt; zo ontwikkel je ook met je binnenste been een goede afzet en hoef je na een bocht pootje over niet opnieuw snelheid op te bouwen.

Meer oefeningen

Verbeter je vaardigheden met deze oefeningen: