Skeelerwielen

Bij het kopen van skeelerwielen spelen twee eigenschappen een rol:

  • de grootte van de skeelerwielen
  • de hardheid van de skeelerwielen

Grootte skeelerwielen

grootte en hardheid skeelerwielen
Skeelerwielen 100mm 82A

Skeelerwielen zijn groter dan de wielen onder een inline skate. Grotere wielen zorgen ervoor dat het makkelijker is om hogere snelheden te bereiken. Voor het afleggen van lange afstanden is dat wel zo prettig. Een bijkomend voordeel van grote skeelerwielen is dat je minder last hebt van oneffenheden in het oppervlakte van de weg. Skeelerwielen zijn verkrijgbaar in de diametermaten 90mm, 100mm en 110mm. Wielen kleiner dan 90mm zijn skatewielen.

Welke maat je moet kiezen is afhankelijk van je niveau. Ben je pas net begonnen met skeeleren, dan zijn wielen van 90mm aan te raden. Hoe groter de wielen, des te minder controle. Gevorderde skeeleraars kiezen voor 100mm en de meest ervaren skeeleraars kiezen voor 110mm skeelerwielen.

Hardheid skeelerwielen

eigenschappen skeelerwielen
   

De hardheid van skeelerwielen varieert van 74A tot 90A, waarbij 74A de zachtste wielen zijn en 90A de hardste.

De hardheid van skeelerwielen bepaalt onder andere je rolcomfort. Met harde wielen ga je sneller en rem je minder snel af tijdens het uitrollen, maar dat gaat ten koste van je rolcomfort: de demping is minder. Bij zachtere wielen zul je iets meer energie moeten steken om snel te skeeleren. Daarentegen profiteer je wel van een hoger rolcomfort en meer grip.

Harde en zachte skeelerwielen hebben een andere levensverwachting. Zachte wieltjes gaan minder lang mee, doordat ze meer contact hebben met de ondergrond, slijten ze sneller. Harde wielen hebben een langere levensduur. Maar levensduur is niet de bepalende factor in het bepalen van de juiste skeelerwielen.

Kies voor 82A of harder als je langere afstanden wilt skeeleren op een goede ondergrond. Kies voor zachtere wielen wanneer je meer demping wilt of als je vaak op een slechte ondergrond skeelert.

Skeelerwielen versleten? Bestel op tijd nieuwe

Het onderdeel van je skeelers dat het snelst slijt, zijn zonder twijfel je wielen. Door zijwaarts afzetten en remmen door je skeelers overdwars op de weg te zetten, krijgen je wielen het zwaar te verduren. Gelukkig is het vervangen van je wieltjes niet lastig en kun je dat prima zelf doen. Het enige wat je nodig hebt, zijn nieuwe wielen. Let er op dat je de juiste maat en hardheid kiest. Skeelerwielen kun je makkelijk online bestellen via Onlineskateshop.nl en Decathlon.