Remmen met skeeleren

Remmen met skeeleren: veel skeeleraars vinden dit moeilijk. Als een instructeur bij de eerste skeelerles vraagt wat men wil leren, dan zul je zien dat bijna iedereen remmen met skeeleren noemt. Kunnen remmen is een belangrijke voorwaarde om veilig te skeeleren en je in het verkeer te begeven. Ook als je graag sneller wilt skeeleren, is het handig als je weet hoe je ook weer kunt afremmen.

Als je de tijd neemt om het te leren, zul je zien dat remmen niet zo moeilijk is als het in eerste instantie lijkt. Er zijn zelfs meerdere manieren om tot stilstand te komen.

Oefening 1: remmen met het remblokje

Achter op één van je skeelers zit waarschijnlijk een remblokje. Hiermee kun je goed remmen en ook al vergt het een klein beetje oefening, het is de makkelijkste manier om te remmen. Je zult versteld staan hoe hard je hiermee kunt remmen als je het goed onder de knie hebt.

 • Maak wat vaart
 • Zak lichtjes door je knieën
 • Breng je rem-been naar voren
 • Houd je lichaamsgewicht op je andere been
 • Strek je rem-been naar voren en breng je hak naar de grond, zodat het remblokje de grond raakt. Hoe steviger je het blokje aan de grond zet, hoe harder je remt.
 • Breng eventueel je andere been iets naar achteren om je rem-been beter te kunnen strekken.

Heb je moeite met remmen? Monteer je remblokje dan eens aan je andere skeeler en probeer het met dat been. De meeste mensen hebben (onbewust) een voorkeur voor links of rechts bij het remmen met skeeleren.

Tip: zorg voor een goed remblokje

Om goed te kunnen remmen is niet alleen techniek, maar ook een goed remblokje belangrijk. Controleer of je remblokje nog in goede staat verkeerd en bestel een nieuw remblokje. Heb je skeelers of skates zonder remblokje? Dan kun je meestal een remblokhouder met remblokje bestellen, zoals deze universele remblokhouder van Powerslide. Het vervangen of monteren van een remblokje is super eenvoudig en maakt het remmen met skeeleren een stuk gemakkelijker. Naast Onlineskateshop.nl heeft ook Decathlon een aantal remblokjes en -houders in hun assortiment.

Oefening 2: remmen met de T- en Y-stop

Het is ook mogelijk om zonder remblokje te remmen. De zogenoemde T- en Y-stop.

De T-stop gaat als volgt:

 • Maak wat vaart
 • Laat je uitrollen en breng je gewicht op één been
 • Breng je andere been naar achteren
 • Breng je achterste skeeler aan de grond, met het 3e/4e wieltje achter je voorste skeeler. Je skeelers vormen nu een T.
 • Houd je gewicht op je voorste been, maar voer de druk op je achterste been op om zo te remmen.

Een variant op de T-stop is de Y-stop. Ook met de Y-stop kun je prima remmen op skeelers zonder remblokje. Bij de Y-stop breng je de achterste skeeler niet achter je voorste skeeler, maar houd je deze schuin achter de voorste. De skeelers vormen dan geen T maar een Y.

Ook bij deze oefening geldt dat je waarschijnlijk een voorkeur voor je linker- of rechterbeen hebt. Oefen in het begin dus beide benen om jouw voorkeursbeen te ontdekken bij het remmen met skeeleren.

Slijtage aan je wielen? Bestel op tijd nieuwe

Remmen door je skeelers overdwars op de weg te zetten, zorgt voor snellere slijtage aan je wielen. Gelukkig is het vervangen van je wieltjes niet lastig en kun je dat prima zelf doen. Het enige wat je nodig hebt, zijn nieuwe wielen. Let er op dat je de juiste maat en hardheid kiest. Skeelerwielen kun je makkelijk online bestellen via Onlineskateshop.nl heeft ook Decathlon.

Meer oefeningen

Verbeter je vaardigheden met de volgende oefeningen: