Het verschil tussen skeeleren en skaten is de afgelopen jaren kleiner geworden en ook veranderd. Beide termen worden tegenwoordig dan ook vaak door elkaar gebruikt. Hoewel het echte stunt skaten en lange afstand skeeleren duidelijk van elkaar verschillen, is er ook een grijs gebied ontstaan: recreatie en fitness skeeleren/skaten. Dat laat zich misschien goed omschrijven als ‘skeeleren op skates’. Het gebruikte materiaal zijn skates, maar de sport die beoefent wordt, is skeeleren.
Vroeger was het verschil tussen skeeleren en skaten heel duidelijk. Skeelers hadden een lage schoen en 5 wielen. Skates een hoge schoen en 4 wielen. Maar er is veel veranderd de afgelopen jaren. Product innovaties en differentiaties zorgen ervoor dat het onderscheid niet meer zo zwart wit is als het was. Daarom zetten we hieronder belangrijke verschillen op een rij.
Verschillen tussen skeeleren en skaten
Het verschil tussen skeeleren en skaten wordt bepaald aan de hand van onderstaande eigenschappen:
- het aantal wielen: skates hebben 4 wielen, skeelers steeds vaker 3 wielen
- de grootte van de wielen: skates hebben wielen tot een maximale grootte van 90mm, voor skeelers bestaan er zelfs wielen van 125mm
- de schoen: skeelers hebben een lage schoen, skates een hoge schoen
- wendbaarheid: skeelers zijn minder wendbaar dan skates
- remblok: bij skates zit meestal een remblok achterop, bij skeelers ontbreekt een remblok
- beoogde activiteit: skeelers zijn geschikt voor lange afstanden en (baan)wedstrijden, skates voor recreatieve tochten
- de prijs: skates kosten maximaal € 300, voor skeelers kan de prijs oplopen tot honderden euro’s
Door alle veranderingen in de afgelopen jaren zijn er uitzonderingen op deze uitgangspunten. Zo zijn er ook skeelers met 4 wielen en skates met 3 wielen te koop. Een combinatie van deze eigenschappen en het doel waarvoor je de skeelers of skates gebruikt, zijn ook belangrijk.
Hét verschil tussen skeeleren en skaten: de wielen
Het aantal wielen
De wielen zijn altijd een belangrijke factor geweest om het verschil tussen skeeleren en skaten duidelijk te maken. Vroeger hadden skeelers 5 wielen. Het idee was dat je met extra wielen harder kon afzetten en daardoor meer snelheid maken.
In de loop der jaren werden de wielen groter, want met grotere wielen is het makkelijker om snelheid te maken. Hierdoor was er geen ruimte meer voor 5 wielen aan het frame. Doordat wielen nog groter werden, hebben skeelers tegenwoordig zelfs geen 4 wielen meer, maar ‘slechts’ 3 wielen.
Skates hebben door de jaren heen eigenlijk altijd 4 wielen gehad. Al verandert dat ook. Tegenwoordig zie je ook voor recreatie en fitness skates met 3 grote wielen. Dat geeft wel aan dat het een geleidelijke schaal is waarop skaten overgaat in skeeleren.
De grootte van de wielen
Ook de grootte van de wielen is anders: skeelers hebben grotere wielen, over het algemeen een diameter van 100mm of groter. Skates hebben de afgelopen jaren ook grotere wielen gekregen, maar meestal tot een diameter van 90mm.
Het verschil tussen de grootte van de wielen houdt verband met het oorspronkelijke verschil tussen skeeleren en skaten. Skeeleraars wilden grotere afstanden overbruggen en hogere snelheden bereiken dan skaters. De grotere wielen zorgen voor een hogere snelheid.
Een ander belangrijk verschil: de schoenen
De schoenen van skeelers zijn vaak lage schoenen, soms een halfhoge schoen. Je kunt skeelerschoenen het beste vergelijken met de traditionele noren met lage schoen zoals je dat van professionele schaatsers kent (al tegenwoordig heb je ook in het schaatsen noren met hoge schoenen).
Skates hebben hoge schoenen. Deze kun je vergelijken met de schoenen van ijshockeyschaatsen.
Het verschil tussen skates met 3 of 4 wielen
Nu je bij zowel skeelers als skates kunt kiezen uit modellen met 3 of 4 wielen, is het handig om te weten wat het verschil hier tussen is.
Skeelers en skates met 3 wielen zijn bedoeld voor lange afstanden en snelheid. Wil je grote wielen van 125mm, dan kan dat eigenlijk alleen met maximaal 3 wielen.
Met 3 wielen heb je een kortere wielbasis, waardoor je wendbaarder bent. Dat is een voordeel als je ergens tussendoor moet manoeuvreren.
Met 3 grote wielen heb je minder last van trillingen. Hierdoor heb je minder last van een slecht wegdek.
Skeelers of skates kopen?
Skates kun je bij veel winkels kopen, bijvoorbeeld bij Bol.com en Decathlon. Voor goede skeelers kun je het beste naar een specialist gaan, bijvoorbeeld Onlineskateshop.