Skeeleren voor beginners, zo maak je een goede start

skeeleren voor beginners

Skeeleren kan voor beginners lastig zijn, maar met de tips in dit artikel maak je een goede start. Zo beleef je meer plezier aan het skeeleren.

Als je mensen op skeelers voorbij ziet komen, ziet het er soms zo makkelijk uit. Maar technisch goed skeeleren is nog niet zo makkelijk en dat kan/doet ook niet iedereen. Dat terwijl een goede techniek het skeeleren leuker en makkelijker maakt. Het is dus raadzaam de basistechnieken onder de knie te krijgen.

De belangrijkste aandachtspunten voor skeeleren voor beginners zijn:

  • bescherming
  • veilige omgeving
  • remmen

Bescherming, vallen zonder zorgen

Een garantie dat je niet zult vallen, die bestaat niet. Niet voor mensen die beginnen met skeeleren, maar ook niet voor ervaren skeeleraars. Wel kun je ervoor zorgen dat je van een valpartij zo min mogelijk last hebt. Iedereen die skeelert, zeker beginners, raad ik daarom aan goede bescherming en een helm te dragen. Denk niet meteen dat je de helft van de tijd op de grond ligt. Zo lastig is skeeleren nu ook weer niet.

Draag een helm

Het belangrijkste lichaamsdeel om te beschermen is je hoofd. Hoofdletsel kan erg vervelende gevolgen hebben. Draag daarom altijd een helm tijdens het skeeleren. Er bestaan speciale skatehelmen, maar ook wielrenhelmen zijn zeer geschikt voor de (beginnende) skeeleraar.

Polsbeschermers

Vervolgens zijn je polsen kwetsbaar. Bij een valpartij strek je meestal je armen uit om je op te vangen. Je volledige lichaamsgewicht komt dan op je polsen terecht. Gelukkig bestaan er goede polsbeschermers die je helpen deze klap op te vangen.

Knie- en elleboogbeschermers

Tenslotte bestaan er ook elleboog- en kniebeschermers. Ook die raad ik aan om te dragen. Wanneer je valt tijdens het skeeleren heb je mogelijk best wat vaart. Dit kan lelijke schaafwonden op knieën en ellebogen opleveren. Dat is vervelend, want je knieën en ellebogen strek je heel wat keren. Met schaafwonden wordt bewegen onprettig. Probeer die dus te voorkomen.

Zorg voor een veilige omgeving

Als beginnende skeeleraar is het soms moeilijk om snel te reageren op andere weggebruikers. Om daar geen last van te hebben, adviseer ik te beginnen in een rustig en veilige omgeving. Bijvoorbeeld in een park, op een (rustig) fietspad of op een parkeerplaats. Dan heb je alle rust en ruimte om je skeelertechniek te verbeteren. Je hoeft immers niet of minder op andere weggebruikers te letten. Je kunt je daardoor meer concentreren op het skeeleren als beginner.

Leer hoe je kunt remmen

Bij skeeleren denk je waarschijnlijk als eerste aan twee dingen: hoe blijf ik staan en hoe maak ik snelheid? Dat terwijl leren remmen waarschijnlijk het meest belangrijke onderdeel is. Snel skeeleren is natuurlijk leuk. Maar als je plotseling moet stoppen, wil je er niet op dat moment achter komen dat je nog niet weet hoe dat moet. Tegen de tijd dat je iets bedacht hebt, ben je waarschijnlijk al ergens tegenop gebotst.

Een goede remtechniek helpt om je zo veilig mogelijk op de openbare weg te begeven. Net als iedere andere verkeersdeelnemer moet je je als skeeleraar aan de verkeersregels houden, waaronder voorrang verlenen. Een goede rembeheersing is daarbij essentieel.

Er zijn verschillende technieken om te remmen. De twee populairste zijn het gebruiken van het remblokje en de zogeheten t-stop. Twee technieken die je eenvoudig kunt oefenen. Probeer ze beide uit en ontdek welke manier voor jou het beste werkt.

Tot slot

Zo opsommend klinkt het misschien alsof skeeleren een gevaarlijke sport is, maar dat valt reuzemee. Zolang je je maar goed beschermt en een veilige locatie kiest om als beginner te skeeleren.

Zelf heb ik nog niet eerder letsel opgelopen (even afkloppen), ondanks dat ik wel een aantal keer gevallen ben. De beschermers hebben die keren de klap opgevangen, waardoor ik zonder problemen mijn weg kon vervolgen.

Met bescherming voel je je zekerder op skeelers en hoef je minder bang te zijn om te vallen. Een rustige en veilige omgeving zorgt ervoor dat je niet snel afgeleid bent. Zo kun je je echt op het skeeleren focussen. Soms is de angst om te vallen zelfs de reden van je valpartij. Je gaat dan geforceerd bewegen en raakt daardoor juist uit balans. Skeeleren met bescherming is dan de uitkomst.

About Author


Lars